Morgonen

Såhär såg det ut imorse när det var dags att borsta tänderna. Ser lugnt och harmoniskt ut, eller hur? Men tro mig, Dexter var full med bus för han har sovit gott inatt och Tintin är minsann inte sämre han heller. "Mamma kan du stänga av tvn?" Och precis innan jag ska trycka på tvn så stänger Tintin med fjärren och skrattar. Skit kul. Men de kom iväg till skola och dagis så jag får ngr timmars vila.
 
Och såhär såg det ut nu precis i Tintins säng. En trött katt som varit ute och härjat hela natten och en hund som slappar.

Billys filt - mönster

Äntligen färdig med filten till tredje sonen.
 
Den är stickad i Big Verona Limited "Duvblå print" (Färg 43183) på stickor 4 mm. Jag använde rundsticka och stickade fram och tillbaka.
 
Kanten är virkad i ett vitt restgarn jag hade hemma. Till kanten använde jag virknål 4,5 mm (mest för att jag blivit av med min 4 mm virknål).
 
 
Förkortningar:
M - Maska
Rm - Rätmaska
Am - Avigmaska
Rtst - Rätstickning
Lm - Luftmaska
Fm - Fastmaska
Hst - Halvstolpe
St - Stolpe
Trst - Trippelstolpe (två omslag på virknålen innan du sticker ner nålen i maskan och fångar upp garnet, drag garnet igenom två öglor, ta om garntråden på nytt och dra genom två öglor, ta om garntråden igen och dra igenom de sista två öglorna).
Sm - smygmaska
* - * - Maskor innanför asteriskerna virkas i samma m.
 
Mönster filten:
Lägg upp 180 m (eller ett maskantal som går att dela med 12).
Sticka 12 rader Rtst (Rm alla rader).
Rad 13: Sticka 12 rm, placera en markör. Sticka nu *6 Am och 6 rm*, upprepa tills du har 12 m kvar, placera en markör. Sticka de sista 12 m räta.
Rad 14: 12 rm, i fortsättningen ska du sticka aviga där du stickade räta på föregående rad och sticka räta där du stickade aviga (detta för att få rutmönstret). Jag hade jämnt antal "rutor" så jag kunde sticka 6 rader med *6 am, 6 rm*. Mönstret ska alltså bli rutor med rätstickning/avigstickning. Se bild nedan.
Rad 15-18: 12 Rm, *6 Am, 6 Rm*, 12 Rm.
Rad 19: 12 Rm, nu ska du sticka tvärtom för att skapa en ny rad med rutor, alltså upprepa *6 Rm, 6 Am* till markören, 12 Rm.
Rad 20-24: 12 Rm, *6 Rm, 6 Am*, 12 Rm.
Upprepa Rad 13-24 till önskar längd. Avsluta med 12 rader Rm / Rtst.
 
Mönster virkad kant:
Virka en kant med fm runt hela filten. Jag virkade 3 fm i samma m i hörnorna. Lättast är att börja virka precis efter en hörna för att vara säker på att spetsarna hamnar rätt.
På varv två virkar du (Fm, Hst, *St, Lm, Lm, St*, Hst). Upprepa till du kommer till en hörna, i hörnan virkar du (Fm, *Hst, St*, *Trst, Lm, Lm, Lm, Trst*, *St, Hst*). Fortsätt sedan med (Fm, Hst, *St, Lm, Lm, St*, Hst) fram till nästa hörna. Fortsätt enligt beskrivning varvet ut. Avsluta med en sm. Fäst trådarna.
 
 
För mig gick det åt 2 nystan med Big Verona, då fick jag till 32 rutor på höjden och 26 rutor på bredden.
 
Kommentera om det är något som är oklart. Jag är lite dålig på att beskriva hur man ska göra ;)
 
 

Renovering Hall och Entré Del 2

Vi hann med jättemycket i helgen så jag känner att det får bli en del 2 nu och sen kommer det en del 3 också.
 
Då fortsätter vi där vi slutade förra renoveringsinlägget:
Att kapsla in rören var prio 1. Jimmy reglade så grannt.
Innan han satte gipsskiva över så isolerade han lite extra runt rören (som vi fortfarande inte vet vad de är till).
Tintin fick en dörr till sitt rum. Den passade inte riktigt i bredden så Jimmy fick minska karmbredden ytterligare. Dörren kapades lite på längden för att passa.
 
Badrumsdörr och Tintins dörr har fått tre strykningar vit färg.
All renoveringsgips uppsatt! Väggen vid badrummet var av betong så på den väggen limmades gipsskivan upp.
 
Spacklat och slipat. Nu är det tråkiga gällande väggarna gjort.
Träväggen som skymtar har fått en tredje strykning med vit färg. Och sedan åkte tapeterna upp!
5 rullar tapet gick åt till hallen. Som tur var handlade jag dom på Rusta när de hade 25%, vilket gjorde att jag sparade ca 250 kr. Är mycket nöjd med denna fina tapeten! Står man i fel ljus ser man bara fåglarna haha, men de sitter faktiskt i träd ;)
 
Under trappen blev det grått. Det ska det även bli på väggarna ovanför trappen men det kommer i del 3. Även denna färgen är köpt på Rusta, kulör Tundra.
För att kunna börja med taket fick vi ta bort spjälorna i trappan.
Ljust och fint! Vi köper de färdig vitfolierade takplattorna på Byggmax som är 60 breda och 120 långa vilket gör att det bara tar några timmar att sätta upp taket. Jag stod med dammoppen och höll plattorna på plats medan Jimmy justerade in dom och skruvade fast dom.
 
Det som vi absolut måste hinna nu innan bebis kommer är att måla golvet. Vilket vi inte hann igår för vi bytte lite elkontakter och installerade lamporna. Så det blir troligtvis golvmålning till helgen. Så jag ska tills dess ta det jäkligt lugnt så Herr Bebis stannar i magen.

Mitt livsverk

En blogg om mina barn, livet och handarbete

RSS 2.0