Lax- och Räksmörgåstårta
På begäran av Fia lägger jag nu ut receptet på smörgåstårtan som jag gjort inför Tintins födelsedag två år på raken. Den är så god så man kan inte motstå den. Receptet kommer ursprungligen ur tidningen Land. Enligt receptet så ska man göra tårtan runt, men jag tycker det blir så mycket spill så jag har alltid gjort den som en rektangel. Dessutom har jag (som vanligt) tagit lite extra av allt när jag gör mina tårtor. Garneringen kan man såklart göra som man vill med också. Jag brukar sätta gurkskivor på kanterna istället för att pudra på dillen. Men enligt receptet så är det detta nedan som gäller, men gör som du själv vill såklart!!!! Hoppas den smakar :)

Detta behövs:
12 skivor landgångsbröd (eller två påsar rostbröd)
Ingredienser Lax- & Romfyllning:
100 g gravad lax
200 g skalade räkor
1 burk stenbitsrom (röd)
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
1½ dl finriven gurka
Salt och peppar
Ingredienser Garnering:
1 knippa finhackad dill
2 dl creme fraiche
3/4 dl lätt majonnäs
5 skivor kallrökt lax
200 g räkor som du skalarsjälv
3 hårdkokta ägg i klyftor
2 burkar stenbitsrom (välj själv, röd eller svart eller båda)
1 kruksallad
2 citroner i skivor
Gör såhär:
Kantskär bröden och lägg dom bredvid varandra. Dessa bildar botten.
Vispa grädde och creme fraiche. Blanda ner majonnäs och finriven gurka.
Finhacka den gravade laxen och räkorna och vänd ner i röran. Salta och peppra.
Lägg hälften av fyllningen på bottenbröden. Täck fyllningen med nästa lager med bröd.
Lägg på resten av fyllningen. Täck fyllningen med sista lagret med bröd.
Blanda creme fraiche och majonnäs och bre över och runt hela tårtan. Pudra dill runt kanten. Lägg salladsbladen med kruset utåt som ett tak över hela tårtan.
Lägg på laxrosor, äggklyftor, räkor, citronskivor och stenbitsrom enligt smak och tycke.


Detta behövs:
12 skivor landgångsbröd (eller två påsar rostbröd)
Ingredienser Lax- & Romfyllning:
100 g gravad lax
200 g skalade räkor
1 burk stenbitsrom (röd)
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
1½ dl finriven gurka
Salt och peppar
Ingredienser Garnering:
1 knippa finhackad dill
2 dl creme fraiche
3/4 dl lätt majonnäs
5 skivor kallrökt lax
200 g räkor som du skalarsjälv
3 hårdkokta ägg i klyftor
2 burkar stenbitsrom (välj själv, röd eller svart eller båda)
1 kruksallad
2 citroner i skivor
Gör såhär:
Kantskär bröden och lägg dom bredvid varandra. Dessa bildar botten.
Vispa grädde och creme fraiche. Blanda ner majonnäs och finriven gurka.
Finhacka den gravade laxen och räkorna och vänd ner i röran. Salta och peppra.
Lägg hälften av fyllningen på bottenbröden. Täck fyllningen med nästa lager med bröd.
Lägg på resten av fyllningen. Täck fyllningen med sista lagret med bröd.
Blanda creme fraiche och majonnäs och bre över och runt hela tårtan. Pudra dill runt kanten. Lägg salladsbladen med kruset utåt som ett tak över hela tårtan.
Lägg på laxrosor, äggklyftor, räkor, citronskivor och stenbitsrom enligt smak och tycke.

URL: http://www.petitefia.blogspot.com
tack söt!